Sacré Coeur de Jésus

Klim de heuvel van Montmartre op naar de beroemde basiliek van de Sacre Coeur, dat Montmartre domineert.

Toegang tot de Basilique-du-Sacré Coeur ?

Sommige historische monumenten in de religieuze geschiedenis van Montmartre

Wat is de geschiedenis van de Basiliek van de Sacre Coeur van Montmartre?

le Sacré-coeur

Klik op een van de drie miniaturen van de Basiliek om de foto in groot formaat te zien.Hoe u de Basiliek bereikt


De makkelijkste manier is vanaf het metrostation Anvers. Loop Steinkerque straat op die rechtstreeks leidt naar de trap naar boven ,..of de Montmartre kabelbaan, de gemakkelijkste manier naar boven.!


visite guidée MontmartreGoed om te weten : Voor slechts 6 euro: u kunt de basiliek van binnen beklimmen, voor een prachtig 360 ° uitzicht op Parijs en dat voor een veel beter tarief dan de Tour Montparnasse.

Zeker, er is geen lift, maar 300 treden is een goede manier om in vorm te blijven!

U kunt ook de Dome en de crypte van de Sacre Coeur bezoeken voor twee euro meer. De crypte bevat standbeelden van heiligen.

Bekijk ook de officiële website van de Basiliek van MontmartreSommige historische monumenten van de religieuze geschiedenis van Montmartre


Martelaarschap van Saint Denis

Montmartre betekent "berg van de martelaren." Montmartre was de plaats van het martelaarschap van Saint Denis in de derde eeuw. Saint Denis, onthoofd om zijn poging om de heidenen te evangelizeren ,zou voor enkele kilometers naar het noorden, zijn gelopen met zijn hoofd in zijn handen, en zou langs een straat gelopen hebben die nu Rue des Martyrs word genoemd.

Stichting van de abdij van Montmartre

Een abdij werd gebouwd in 1134 door het initiatief van koning Louis VI.
46 nonnen,Abesses genaamd, bewoonden de abdij.

De abdij van Montmartre was een bedevaartsoord van het religieuze leven. In 1792 als gevolg van de Franse revolutie werden de abesses verspreid en het klooster werd afgebroken. De laatste non, Marie Louise de Montmorency-Laval werd onthoofd op 24 juli 1794.

Wat overblijft is de Abdij van de Dames van Montmartre bij de Saint-Pierre kerk waarvan het koor diende als kapel voor religieuzen en ook nu nog.
U kunt een wandeling maken langs de straat Abbesses, de naam die herinnert aan de voormalige Benedictijner abdij.

De geschiedenis van de Basiliek van de Sacre Coeur ?


historische context

Na de nederlaag van Napoleon III bij Sedan in 1870, ervaarde Parijs een verschrikkelijke belegering, hongersnood en kou.

De Nationale Vow december 1870

Terwijl een opstand plaats vond tegen het religieuse regime van Versailles,die bloedig neergeslagen werd, maakten Alexandre Legentil en zijn broer Hubert Rohaut, rijke katholieken, beloften om een kerk op te richten,die gewijd zou worden aan het Heilig Hart Jesus. Zij stelden in de nationale vow van december 1870 :

"Gezien de aanwezigheid van de tegenslagen en de groote tegenslagen die ons nog zouden kunnen bedreigen erkennen we dat we schuldig zijn en rechtvaardig gestraft zijn. Als genoegdoening voor onze zonden en om oneindige genade van het Heilig Hart van onze Heer Jezus Christus te ontvangen alsmede de vergeving van onze zonden, beloven we bij te dragen aan de bouw in Parijs van een heiligdom gewijd aan het Heilig Hart Jezus. "

18 januari 1872, keurt de aartsbisschop van Parijs Mgr Guibert het project goed en schreef een brief aan de minister van Religieuze Zaken om te vragen om een grote tempel te plaatsen op een plek die overal te zien is vanuit de Stad Parijs",voor de goddelijke bescherming van Frankrijk en de hoofdstad ,